پزشکی، علم وسیعی است که بسیاری از متخصصان و پزشکان با آن سروکار دارند. این علم با سلامت و جسم انسانها در ارتباط بوده و پیشینه قوی دارد. پزشکان و متخصصان برای استفاده از این علم و بهبود سلامتی افراد نیازمند به استفاده از ابزار و وسایلی هستند که با استفاده از آنها بیماری را تشخیص داده و سپس درمان کنند. آنها به کمک بعضی وسایل در ابتدا نوع بیماری و مشکلی که فرد با آن دستوپنجه نرم میکند را تشخیص داده و سپس به کمک سایر تجهیزات اقدام به رفع آن میکنند. دایره تجهیزات پزشکی به قدری وسیع است که علاوه بر کاربردهای تخصصی، در مواردی حتی در منازل یا محیط کار نیز کاربرد فراوان دارند؛ در اصطلاح به چنین محصولاتی”تجهیزات پزشکی خانگی” گفته میشود. در این مقاله انواع لوازم مختلف پزشکی را نام میبریم و شما را با دنیای تجهیزات پزشکی آشنا میکنیم. آنچه در این مقاله میخوانید:
- انواع تجهیزات تخصصی پزشکی
- انواع تجهیزات پزشکی خانگی
- سخن پایانی
انواع تجهیزات تخصصی پزشکی
همانطور که گفته شد، تجهیزات تخصصی پزشکی در تشخیص، درمان و مراقبت پس از درمان بیماریها در کلینیکها، بیمارستانها، مطبها و سایر مراکز بهداشتی به کار میروند. کیفیت تجهیزات تخصصی پزشکی که برای انجام این اهداف مورد استفاده قرار میگیرند بسیار مهم است و نقشی حیاتی در علم پزشکی دارد. مهندسین پزشکی برای رسیدن به این هدف، نقش مؤثری دارند. آنها با استفاده از علم خود وسایلی را طراحی کرده و در اختیار پزشکان قرار میدهند که فرایند تشخیص و درمان بیماری را مطمئنتر و در عین حال سادهتر میکنند. در همه بیمارستانها، مهندسین پزشکی در کنار پزشکان حضور دارند و همواره دستگاهها را مورد سنجش قرار میدهند تا از صحت آنها اطمینان حاصل کنند. در زیر به معرفی انواع تجهیزات تخصصی پزشکی میپردازیم.
1) ابزار معاینه
هنگامیکه به پزشک و یا دندانپزشک مراجعه میکنیم، برای تشخیص نوعی بیماری میبایست از ابزار و وسایلی استفاده کند که به کمک آن نوع بیماری را تشخیص دهد. به این تجهیزات ابزار معاینه گفته میشود. مهمترین ابزار معاینه عبارتاند از: دستگاه فشارسنج، دماسنج طبی، گوشی پزشکی، چراغ قوه، آبسلانگ، افتالموسکوپ، اتوسکوپ، رینوسکوپ، ترازو، وسایل معاینه گوش و حلق و بینی و غیره.
2) ابزار عمومی پزشکی
ابزار عمومی ابزاری هستند که برای کاربرد خاصی طراحی نشدهاند و در همه بیمارستانها و درمانگاهها و همچنین مطبهای پزشکی وجود دارند. این ابزار عبارتاند از: برانکارد، دستگاه اتوکلاو، دستگاه فور، تخت معاینه، پاراوان، پنبه، الکل، صندلی تابوره، میز ترالی، رنه فرم (قلوهای)، نگاتوسکوپ و غیره.
3) ابزار معاینه زنان و زایمان
زنان به دلیل ویژگیها و تفاوتهای خاصی که در سیستم بدنی خود دارند، نیازمند دستگاهها و ابزار متفاوتی هستند. زنان باردار برای تشخیص بارداری، معاینه جنین، بیماریهای رحم و تخمدان نیازمند ابزاری هستند که متفاوت از مردان است. همچنین برای مراحل بعد از بارداری و به دنیا آوردن جنین و بسیاری از موارد دیگر از وسایل خاصی برای این منظور استفاده میشود. این ابزار عبارتاند از: چراغ معاینه نور سرد، سوآپ پنبهای، ژل التراسونیک، اسپاچولا، تخت معاینه مامایی، اسپکولوم و سونوکیت و غیره.
4) ابزار تشخیص بیماری
در همهٔ بیمارستانها و مراکز تخصصی وسایلی وجود دارند که به کمک آنها بیماری را تشخیص میدهند. این ابزار وسایل مهمی برای تشخیص نوع درد هستند. این وسایل عبارتاند از: اسپیرومتر، الکتروانسفالوگرام، تجهیزات فراصوتی (اولتراسونیک) (در پرتونگاری)، تجهیزات پرتوپزشکی، تجهیزات پزشکی هستهای، شنواییسنج (ادیومتر)، الکتروکاردیوگرام، سی تی اسکن، درون بین، رکتوسیگموئیدوسکوپ، ثبت نوار عصب و عضله و غیره.
5) ابزار درمانی
پس از مرحله تشخیص بیماری، مرحله درمان آغاز میشود. در این مرحله پزشک و متخصص به کمک وسایل و تجهیزات خاصی که برای درمان هر بیماری طراحی شده است، درمان را آغاز میکند. این ابزار عبارتاند از: سرنگ، سرسوزن، سوزن گیر، لیزر کمتوان، دستگاه ساکشن، آنژیوکت، اسکالپ وین، گالی پاد، پنست، باند گچی، آتل، باندها، ست سرم، پایه سرم، چسب، سوند ادراری و غیره.
6) وسایل آزمایشگاهی
برای تشخیص انواع بیماری و بسیاری از تستهای پزشکی آزمایشهای بسیاری صورت میگیرد. این آزمایشها در آزمایشگاههای خاص و به کمک تجهیزات خاصی انجام میشود. این وسایل عبارتاند از: هود میکروبیولوژی، انکوباتور کشت باکتریشناسی، بن ماری آزمایشگاهی، دستگاه آنالیزور، فلیم فوتومتر، الکترولیت آنالایزر، دستگاه تجزیه مواد شیمیایی خون، دستگاه سانتریفوژ ۴۸ شاخه، دستگاه شمارنده گلبولهای خون و سلول آزمایشگاهی، دستگاه فتومتر (طیف سنج مواد متشکله خون)، اتوآنالایزر، میز مخصوص آزمایشگاه، کیتهای آزمایشگاهی تشخیص طبی و غیره.
7) وسایل اتاق عمل
این وسایل ابزاری هستند که در اتاق عمل برای انواع عملهای جراحی به کار برده میشوند. انواع بیهوشیها، جراحی و عملیات به هوش آوردن فرد بیمار نیازمند تجهیزات خاصی است که به آن ابزار و وسایل اتاق عمل گفته میشود. این ابزار عبارتاند از: گازهای بیهوشی، دستگاه ساکشن (مکش)، الکتروکوتر، گان جراحی و لباس اتاق عمل، شانها، تورنیکه، کاپنوگراف، مانیتور، کلمپها یا نگهدارندهها، میز مایو، صندلی تابوره، اکارتورها یا رترکتورها، جداکنندههای بافتی یا دایسکتورها، ماسک جراحی، دستکش جراحی و غیره.
8) وسایل و ابزار بخشها
در همهٔ بیمارستانها بخشهای خاصی وجود دارد که برای انواع بیماریها طراحیشده است. هر یک از این بخشها نیازمند ابزار خاص خودش است که عبارتاند از: سردخانه و تجهیزات سرمایشی، مونیتور علائم حیاتی، چراغ سیالکتیک، پالس اکسیمتر، الکتروکاردیوگرام، دفیبریلاتور، دستگاه تنفس مصنوعی (ونتیلاتور)، لارنگوسکوپ، آمبوبگ، لوله تراشه، تجهیزاتسنگ شکن، اکسیژناسیون غشایی برون پیکری و غیره.
9) ابزار دندانپزشکی
دندانپزشکی علمی است که با استفاده از آن به سلامت دهان و دندان رسیدگی میشود. سلامت دندان تأثیر بسیار زیادی بر روی سلامتی کل بدن دارد. بسیاری از بیماریهای عفونی بهوسیله دندانها و لثهها به وجود میآیند. به همین دلیل استفاده از ابزار دندانپزشکی نقش بسیار زیادی در زندگی افراد دارد. این علم نیازمند ابزار خاصی است که عبارتند از: دستگاه مکش (ساکشن) دندانپزشکی، فرز توربین، فرز آن گل، اسیدان، باندینگ، ماسک، دستکش، مایع ضدعفونی سطوح و مایع ضدعفونی ابزار، روکش، موقت، آکریل، ماده قالبگیری، شیلدهای محافظ، پیشبند و روکش یونیت، میکروبراش، تیغ جراحی، خون بند، سرساکشن، آینه دندانپزشکی، توربین دندانپزشکی، جرم گیر دندان، فورسپس، تابوره، یونیت دندان کشی، فرز، آمالگاماتور، لایت کیور، اتوکلاو و غیره.
10) وسایل طبقهبندی نشده پزشکی
اینها وسایلی هستند که در همهٔ موارد قابل استفاده بوده و برای دستهٔ خاصی طراحی نشدهاند. این ابزار عبارتند از: بیمارستان سیار، پالایه هپا، دستگاه نور ماوراء بنفش، صندلیهای طبی، گازهای طبی، اندامهای مصنوعی بدن (توانبخشی)، ارتوز و پروتز صورت، تشک طبی، سمعک و لوازم کمک شنوایی، عینک، فتق بند (ارتوپدی و توانبخشی)، کفشهای ارتوپدی، کمربند طبی، لنزهای طبی، تجهیزات برقی – مانیتورینگ، دستگاه اکسیژن ساز، دستگاه آزمودن ورزش، دستگاه آزمودن قند خون (گولکومتر) و غیره.
تجهیزات پزشکی خانگی
این دسته از تجهیزات پزشکی وسایلی هستند که برای مراقبت از بیمار در خانه یا مراکز خصوصی توسط افراد غیرحرفهای و اعضاء خانواده آنها طراحی شدهاند. استفاده از این وسایل نیاز به تخصص خاصی ندارد و میتوان از آنها به طور مکرر استفاده کرد، زیرا این تجهیزات بهگونهای طراحی شدهاند که در برابر استفاده مکرر در خانه مقاوم هستند. برخی از این تجهیزات عبارتند از:
1) بالش و تشک طبی
از مؤثرترین تجهیزات پزشکی خانگی که نقش حائز اهمیتی در فراهم آوردن خوابی مفید و بدون عارضه دارند، بالش و تشکهای طبی هستند. ساختار اصلی این دسته از محصولات بر پایه آخرین استانداردها و تکنیکهای پزشکی است که در رفع انواع دردهای عضلانی و مفصلی نیز کاربرد دارند. علاوه بر تشکهای طبی که برای مصارف عموم رایج هستند، تشکهای ضد زخم بستر نیز از اهمیت ویژهای برخوردارند که در انواع گوناگون و برای افراد خاص تولید و عرضه میشوند. البته استفاده خودسرانه و بدون آگاهی از این محصولات عوارضی را پی خواهد داشت؛ به منظور پیشگیری از این اختلالات قبل از خرید با پزشک خود مشورت نمایید تا شما را در انتخاب مناسب و مرتبط با بیماریتان یاری دهد.
2) لوازم ارتوپدی و توانبخشی
این دسته از محصولات همان طور که از نامشان پیداست، به منظور ترمیم و بازیابی توان افراد مورد استفاده قرار میگیرند و عبارتند از:
- زانو بند، شکم بند، قوز بند، کتف بند و کمربندهای طبی
- انواع ویلچر، واکر و عصا
- جورابهای واریس
- ماساژورها
- توالت فرنگی و تجهیزات حمل بیمار
- تجهیزات تقویت کننده عضلات
- و غیره
این ابزار طبی از جمله پرطرفدارترین تجهیزات در این دسته محسوب میشوند. عموماً تجهیزات حوزه ارتوپدی و توانبخشی پس از انجام عمل جراحی و یا ایجاد اختلال بعد از وقوع تصادفات به منظور کاهش عوارض و ابزار کمکی در این شرایط مورد استفاده قرار میگیرند.
3) دستگاههای کنترل کننده
بهره گیری از دستگاههای کنترل کننده نظیر فشار سنج، تست قند خون، تب سنج و… در بسیاری از موارد از بروز عوارض جبران ناپذیر جلوگیری میکنند و اهمیت بسزایی دارند. به طور مثال، با کنترل میزان قند خون، میتوان آن را در وضعیت نرمال قرار داد و از افزایش یا افت ناگهانی آن ممانعت کرد. از جمله عوارض تغییر فاحش قند خون عبارتاند از: سکته مغزی، از کار افتادن کلیهها، اعمال فشار بر چشم و از بین رفتن بینایی فرد میباشند. همین موضوع برای افراد مبتلا به فشار خون یا دارای تب بالا نیز ثابت شده است. به همین دلیل، تجهیزات کنترل گر، یکی از ملزومات واجب در خانه افراد مبتلا به شمار میآیند.
4) تناسب اندام
یکی دیگر از محصولاتی که در حوزه تجهیزات پزشکی از طرفداران بسیاری برخوردار است، مربوط به تناسب اندام و زیبایی میباشد. در صورتی که شما قصد کاهش و یا افزایش وزن اصولی را داشته باشید، استفاده از ابزار استاندارد در این راستا بسیار تعیین کننده خواهد بود. دمبل، تخته شنا، میله بارفیکس، تردمیل، و… همگی بخشی از محصولات تناسب اندام به شمار میآیند. علاوه بر موارد ذکر شده، ترازو، کفشهای طبی مناسب برای پیاده روی، و مواردی از این قبیل نیز جز تجهیزات تناسب اندام قرار گرفتهاند.
5) سایر تجهیزات پزشکی خانگی
برخی دیگر از تجهیزات پزشکی خانگی که محبوبیت بسیاری در بین مردم دارند و برای مراقبت از بیمار در منزل و حفظ سلامتی افراد سالم ضروری هستند، عبارتند از:
- مسواک برقی
- دستگاه اکسیژن ساز
- سی پپ و بای پپ
- تخت بیمار
- ماسک اکسیژن
- نبولایزر
- مانیتورینگ
- دستگاه بخور
- امبوبگ
- دستگاه ساکشن خانگی
- توالت فرنگی متحرک
- تشک های برقی و مواج
سخن پایانی
علم پزشکی علمی پیشرفتهای است که از زمانهای بسیار قدیم به درمان بیماران پرداخته است. این علم با جان و جسم افراد سروکار دارد، ازاینرو نقش بسیار مهمی در زندگی ما ایفا میکند. تجهیزات و ابزار زیادی ساخته و طراحی شدهاند که پزشکان و متخصصان از آنها استفادههای بسیاری میکنند. چهار مرحله معاینه، تشخیص، درمان و مراقبت پس از درمان مراحل مهم علم پزشکی هستند. پزشکان و سایر مردم در هریک از این مراحل با استفاده از ابزار و وسایل خاصی به این کار میپردازند، بنابراین استفاده از تجهیزات باکیفیت و استاندارد اهمیت بسزایی در حفظ سلامت بیماران و سایر افراد دارد.
فروشگاه اینترنتی معتبر تجهیزات پزشکی طب تولید با آگاهی از اهمیت کیفیت تجهیزات پزشکی بر سلامت مردم، انواع کالاهای پزشکی تخصصی و خانگی استندارد و بادوام را از برندهای مطرح با قیمت مناسب و ضمانت اصالت کالا عرضه مینماید تا با خیال راحت به تشخیص و درمان بیماران و عزیزان خود بپردازید.
Leave A Comment